Супер-щафетниците от Силистра

Ако следите кампанията “Читателска щафета”, вероятно ви е добре известен фактът, че най-активни са малките читатели в Силистра! Във всяко издание те се включват отново и отново, грабвайки специалните си щафетнически значки.

И третото издание на щафетата няма да бъде лишено от тяхното внимание: те четат усилено и се готвят да спечелят титлата за най-четящ град за втора поредна година! Ще се справят ли? Преценете сами…

Ето и писмото на Дияна Георгиева от Детски отдел на РБ “Партений Павлович”:

“Здравейте!

Пише ви Дияна Георгиева – библиотекар от РБ ”Партений Павлович” – Силистра. Участието на силистренските деца в Националните кампании „Читателска щафета” вече е традиция. С нетърпение се очаква  новият автор и неговата  поредица от книги.

Още със започване на „Читателска щафета мини 3: Бийзъс, Рамона и Хенри”, закупихме излезлите книги и ги подредихме на стелажа. Заедно с колежката ми Светла Ангелова прочетохме част от книгите, за да можем да ги предлагаме. Направихме информационно табло за щафетата, американската авторка Бевърли Клиъри и нейните книжки, допълнихме и за поредицата „Стром”, което посреща всички читатели на входа на Детски отдел. Свързахме се учители, библиотекари от различни училища и родители, които са наши партньори в идеята да увлечем все повече и повече деца да се включат в инициативата да четат забавната поредица за Бийзъс, Рамона и Хенри и „Стром”.

Много от класовете си купиха книжки и четат щафетно в клас и у дома си. Разбрахме от наши читатели, че са получили като подарък за коледа „Рамона Смелата”, „Рамона Белята” и други. Това е една много хубава идея от страна на родителите да подаряват книга на децата си, това е много позабравена традиция, защото се подаряват повече играчки. Ние, възрастните сме техни помощници в страната на четенето. Харесва ми изказването на световноизвестният детски писател Филип Пулман „На децата трябва да им бъде оставено време да се наслаждават на историите. Когато четеш книга, трябва да усетиш магията й”.

Решихме с колежката ми да предлагаме на всеки читател да прочете поне една книжка и да усети магията й, тогава да реши да участва в щафетата. Но поредиците са толкова интересни и със завладяващи приключения, че децата търсят и искат не само три книги да четат, а всички произведения от Бевърли Клиъри и Еманюел и Беноа дьо Сен Шама.

Кой казва, че четенето не е интересно и забавно?  Най-добрите и бързи четци са учениците от ІІ „А”, ІІ ”Б”, ІІ „В”, ІІ ”Г”, ІІІ ”Б” и ІІІ ”В” клас от ОУ ”Св. св. Кирил и Методий” и ІV клас от СОУ ”Юрий Гагарин”. Изпратили сме над 70 формуляра за участие в щафетата. Изпращаме снимки и рисунки. Силистренските деца продължават да четат още и още…

Успех на всички щафетници!

Дияна Георгиева”

   

Ето и видео с рисунките на приятелите ни от Силистра:

Вижте как се включиха в кампанията ни някои от участниците, приятелите ни от Димитровград, Стара Загора и Бургас.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>