Най-малките щафетници – първолаци

Когато започна кампанията ни “Читателска щафета 3 мини”, получихме страхотното писмо на г-жа Анелия Илиева от Плевен. В него тя ни показа вълшебната кутия, която бе сътворила за своите ученици – първолаци. Възможно ли е обаче малчугани, които тепърва се учат да четат, да участват в кампания за четене и да прочетат по три книги? Нека разберем от новото писмо на г-жа Илиева…

” Здравейте!

Остава един ден до финала на Читателска щафета 3 и е време и ние – едни от най-малките участници да се отчетем.

Пише Ви отново класният ръководител на І “В” клас от ГПЧЕ, гр. Плевен.

Ние стартирахме на 22 декември с кутията-загадка. Тя имаше невероятен успех, защото децата се надпреварваха тайно да споделят с мен отговора на загадките. Уговорката беше тайно, за да не се отнеме удоволствието на останалите да се почувстват откриватели.

Всички, прочели “Бийзъс и Рамона”, се досетиха, че лилавият пастел е този, с който Рамона е надраскала книжката за багера от библиотеката, странните знаци са опита на Рамона да напише името си, въженцето е същото, с което Рамона води въображаемия си приятел гущера, а вкусната близалка е тази, която малката палавница измъква от Уейн.

Всички отговорили получиха стикери в тефтерчетата си.

Винаги, когато оставаше свободно време, организирахме съвместно четене на откъси от книгите, игри със загадки, рисувахме въображаеми животни.

Финалът отбелязахме с преписи на най-забавните моменти от книгите. Все пак децата се убедиха, че четенето е забавно.

Е, има и някои неща, които не успяхме да свършим, но си ги запазваме за по-късно, като да съставим групово списък на идеи за 202 неща, които да правим в дъждовен следобед. Може да ни потрябват някога.

Гордеем се, че до финала достигнаха шест деца, които доказаха, че щафетата не е непосилна за първокласниците. Ако са мотивирани и подкрепяни от родителите, децата могат да се справят. Не мога да не спомена техните имена:

Иво Петров с 6 прочетени книги;

Мартин Генов – с 5 прочетени книги;

Михаела Димитрова– с 3 книги;

Доника Романова- 3 книги;

Василена Горанова- 3 книги;

Деница Трифонова- 3 книги.

Факт е, че ние се включихме в щафетата в средата на процеса на ограмотяване, но малките ученици не се изплашиха от обема на книгите. Похвала заслужават и първокласниците, които не успяха да достигнат до финала, но се справиха с прочита на една книга – София, Момчил, Любомира, Цветелина, Ивалин, Ралица, Надежда. Те направиха първите си крачки на читатели, докато все още тепърва се учеха да четат.

Накрая искам да споделя и някои мои изводи и впечатления от щафетата, тъй като се включвам за втори път с учениците си като учител и със сина ми като родител.

Инициативата е смислена и ценна. Доказателство за това са прекрасните продукти, сътворени от детските ръце, идеите на колегите и библиотекарите на страниците на сайта. Книгите са подбрани така, че да предизвикат интерес и удоволствие от четенето. Децата се включват с ентусиазъм и желание.

Като родител на участник в щафетата мога да кажа, че книгите на Бевърли Клиъри подариха на мен и на сина ми, който е второкласник, прекрасни мигове на съпреживяване на радост. Всяка смешна случка с героите ни караше да се смеем до насита, а за да продължи удоволствието, беше препрочитана и повтаряна многократно.

Благодаря за труда и ентусиазма Ви да насърчавате четенето у децата!

Анелия Илиева

Класен ръководител на І “В” клас

ГПЧЕ, гр. Плевен”

Коментарите оставяме на вас!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>