Бевърли Клиъри в ГПЧЕ Плевен :)

Около Коледните празници получихме и първото писмо, в което г-жа Анелия Илиева от ГПЧЕ, Плевен, ни разказва как мотивира своите първокласници да се включат в “Читателска щафета 3 мини”. Прочетете сами…

“Здравейте,

Най-после поставихме началото на щафетата в моя І “В” клас и бързам да Ви пиша как се случи това.

Позабавих се, защото трябваше да набавя книгите. Освен това дълго обмислях как да заинтригувам децата, прочетох подробно и американския сайт. Оттам заимствах една много интересна идея – тайнствена кутия със загадки. Направих кутията по съветите на авторите на сайта.

В понеделник тя тайно, без да забележи никой, бе поставена в класната ни стая. Зачаках да ме попитат каква е и какво ще правим с нея. Въпросите не закъсняха. Обясних, че това е кутия-загадка и поставих задача децата да открият с какво е свързана. За моя радост се намери дете, което предположи, че вероятно има връзка с книга.

В последния ден преди ваканцията запознах децата с регламента на щафетата. Показах какво има в чекмеджетата на кутията и им поставих задача да четат, за да открият с какво са свързани предметите в тях. За всеки верен отговор децата ще получават стикер с някой от героите, а когато отговорят на всички въпроси – следва сертификат, че са прочели книгата. А след прочита на три книги ще могат да изпратят и на вас формата си за участие.

Запознах ги накратко с биографията на Бевърли Клиъри. Четохме откъси от “Бийзъс и Рамона”, като нарочно прекъсвахме на най-интересните места. Рисувахме въображаемо животно като Бийзъс.

Изпратих по ел. поща писмо до родителите с молба да мотивират децата  и да подкрепят тази инициатива. Предложих им някои идеи, които съм изпробвала като родител за насърчаване на четенето.

Изпращам Ви снимка на кутията-загадка и съдържанието на чекмеджетата. Ще отделя време да снимам и някои от рисунките на въображаемите животни на моите ученици. Планирала съм всяка седмица да отделяме време за различни дейности, свързани с щафетата.

Анелия Илиева

Гимназия с преподаване на чужди езици

гр. Плевен”

Не се колебайте да ни разкажете как вие мотивирате своите ученици да четат книги и да се включат в щафетата. Пишете ни на ramona@detskiknigi.com, защото всяка идея е важна!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>