131 СОУ, София в щафетническата надпревара

Все още не сме ви показали как се включиха в инициативата ни децата от столичното 131 СОУ, подкрепени от библиотекарката Даниела Цветкова. Енергичната млада дама не само вдъхнови децата да прочетат книгите на Бевърли Клиъри, но с нейна помощ успяхме и да се запознаем с малчуганите на D.E.A.R. Day в Американския център на Столична библиотека.

Разбрахме, че те наистина много знаят, имат мнение по всички въпроси и са чудесни нови приятели, с които ще се срещаме и занапред!

Ето и писмото на Даниела:

“Здравейте, пишем ви от 131 СОУ „Климент Аркадиевич Тимирязев” – ж.к. „Младост“ 4, гр. София.

Прекрасна е идеята за „Читателска щафета 3 мини“, ориентирана към по-малките, дано тя да продължи като традиция.

В нашето училище, в библиотеката, всяка година организираме различни мероприятия по повод Маратона на четенето и се радваме, че можем да участваме и в организираните от вас щафети, тази ни е първата.

Закупихме 6 от книгите на Бевърли Клиъри за библиотеката и децата от 2, 3 и 4 клас се втурнаха в надпреварата да четат и да си разменят книгите. Любопитно е, че първенците, най-бързо четящите, бяха децата от 2-ри клас, чиито форми за участие изпратихме първи. От всеки клас се включиха по 4-5 деца, имаше и още желаещи, проблемът е, че нямаме достатъчно книги, за да включим допълнително деца. Учениците бяха много заинтригувани, направиха си и читателски дневници, втори клас с помощта на класния си ръководител г-жа Цветана Кехайова и родителя на дете, участник в щафетата.

Решихме да комбинираме „Читателска щафета 3 мини“ с Походът на книгите 2013 и Маратона на четенето като инициативите са посветени на книгите на Бевърли Клиъри,  четене на „Хариша и Анаитис“ – втората книга от приключенската поредица ХАРИША на Биляна Траянова и среща с авторката, каквато се проведе вече на 10 април със среден курс, с начален курс предстои на 30 април, както и гледане на филмче по книгата на Роси Кота „Морето, Мидата и други истории“. А произведенията на Бевърли Клиъри включихме в следните инициативи:

- Избор на най-добър читателски дневник

- „Най-добър разказвач” – по класове в два кръга

- Гледане на филма „Рамона и Бийзъс”

- Редене на пъзели с героите от филма по книгата на Бевърли Клиъри

- Отбелязване на рождения ден на авторката “D.E.A.R. Day” (Ден “Остави Всичко Друго и Чети”) – 12 април, с участие на учениците в празника, организиран в Американския център на Столична библиотека.

Библиотекар: Даниела Цветкова”

Благодарим ви, приятели! Носете с гордост щафетническите си значки, защото наистина си ги заслужихте!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>